Lisa Jalmander

Gör en kort presentation av dig själv. Familj, ålder mm.
Lisa, 48 år och en dotter på 18 år, en hund, en katt och en häst. Vi bor i Rockneby, så att vi har nära till stallet där min dotter är nästan varje dag.
Jag är egenföretagare och har varit det länge inom olika branscher (fastigheter, redovisning, översättning och nu har jag en webshop för av kunden egendesignade ridsportprodukter som jag driver ihop med en kollega).

Vad har du för utbildningar?
Fil.mag. i företagsekonomi, internationella relationer och franska

Vad har du för yrkeserfarenhet som kan vara viktig för uppdraget?
Har varit både egenföretagare och anställd – har bägge perspektiven och det har varit bra och nyttigt att ha med sig i politiken genom åren. Jag vill förstås underlätta för småföretagen och göra det enklare för dem att anställa. Det är mycket viktigt att vi sänker arbetsgivaravgifterna samt sänker arbetsgivaransvaret vid sjukdom för de små företagen.
Jag har jobba och bott utomlands under många år (USA och Frankrike främst, men även UK, Schweiz och Spanien) och det har vidgat vyerna och man har fått erfara andra samhällssystem och lösningar på både politiska och andra på olika samhällsproblem och detta är bra att ha med sig in i den svenska politiken.

Vad är dina övriga intressen?
Jag är en idrotts- och föreningsmänniska och har alltid hållt på mycket med idrott och engagerat mig ideellt i flera föreningar, suttit i styrelser, fixat sponsorer, jobbat på tävlingar mm mm. Är med i både rid-, friidrott- och tennisföreningar. Förutom när dottern var yngre, var vi även med i gymnastikföreningen och olika fotbollsföreningar. Jag tycker det är viktigt och roligt och idrottar både för hälsans skull och för att det är roligt socialt och man möter nya människor som man aldrig hade träffat annars.

Hur ser du på uppdraget som kommunfullmäktigeledamot rent allmänt? Kan du beskriva varför du vill bli KF-ledamot?
Viktigt och roligt. Jag har alltid velat visa att alla kan rösta på M – även (unga) kvinnor och ensamstående mammor. Jag har velat visa på mångfalden i vårt parti, så att fler tjejer och kvinnor ska våga rösta på oss.

Vilka politiska frågor skulle du helst vilja jobba med som KF-ledamot? Vilka frågor anser du är viktigast för Kalmar?
Företagarfrågor intresserar mig förstås, men jag är även väldigt nöjd med att sitta i Socialnämnden (vice ordf.) som jag gör nu – ett uppdrag som jag tycker är både intressant och utvecklande. Jag tycker att jag har hamnat helt rätt och skulle gärna fortsätta en period till i samma nämnd nu när man lärt sig lite mer. Särskild intressant med det Sociala Utskottet och jag visste inte innan att det är politiker som sitter och tar beslut på LVU, LVM etc. och att det var den gången i det hela i samhället. Svåra, svåra beslut och man måste lita på tjänstemännen, men samtidigt vara så påläst på ärenden och lagar att man ställer de rätta frågorna under utskottet, så att allting blir rättssäkert och går rätt till.

Har du några uppdrag för moderaterna idag? Vilka?
Vice ordf. Socialnämnden, Kommunfullmäktige. Har suttit i Barn och Ungdom, Kultur och Fritid och Destination Kalmar och Turistbyrån innan.