Susanne Eliasson

Gör en kort presentation av dig själv. Familj, ålder mm.
Mitt namn Susanne Eliasson och har hunnit bli 56 år. Jag är gift med Mats sen 35 år och vi har två fantastiska barn och tre underbara barnbarn. Tyvärr har de flyttat till Linköping resp. Norrköping vilket innebär ofta resor till barn och barnbarn under helgerna. Familjen är “grädden på moset” för mig.
Jag har vuxit upp i en företagarfamilj. När jag var sju år startade min far, ihop med en kompanjon, Intersport i Kalmar. Från första stunden älskade jag att vara där och därför var det naturligt att följa i min fars fotspår.
Jag har alltid älskat människor; jag anser att alla har mycket att ge. Att bolla idéer, kunskap och energi är helt fantastiskt – att jobba med människor är en del i vem jag är.

Vad har du för utbildningar?
Som många i min ålder behövdes endast gymnasieutbildning för att få ett bra arbete. Jag valde att gå på Stagneliusskolan; ekonomiprogrammet. Därefter har jag genom åren deltagit vid flera kurser så som: att vara kvinnlig chef, marknadsföring, hur man tar hand om kunderna på bäst sätt, retorikkurs m.m. Att vidareutveckla mig inom yrket har alltid varit en självklarhet. Jag lever efter mottot “Det jag inte kan; lär jag mig”.

Vad har du för yrkeserfarenhet?
Då min far startade företaget Intersport gav det mig en ingång in i branschen. Jag började arbeta 1980 i familjeföretaget. Under våra barns småbarnsår jonglerade jag mellan att vara hemma med barnen och sköta ekonomin på företaget. Under min föräldraledighet hade jag även möjligheten att få arbeta extra på helgerna då min man tog hand om barnen. Det gav mig ett litet andrum och möjligheten att vara med andra vuxna.
Under min tid i företaget som delägare beslutade vi att expandera företaget; flyttade huvudbutiken, öppnade fler butiker och anställde mer personal.
2014 tog jag beslutet att sälja min del av företaget till min bror för jag kände att det var dags att gå vidare i livet; hitta nya saker att lägga min energi på.

Vad är dina övriga intressen?
Socialt umgänge är något som jag mår bra av. Att bjuda hem människor, få dem att trivas runt ett vackert dukat bord och äta god mat är fantastiskt. Att skratta och gråta med vänner ger mig enorm energi.
Min man och jag uppskattar även bara det lilla. När vi är lediga så är det helt underbart att ta bilen, åka runt på t.ex. Öland och njuta av vyerna. Kanske stanna till vid ett rastställe och äta den medhavda smörgåsen tillsammans med en kopp kaffe eller äta på en mysig restaurang.
Yoga är något jag upptäckt på äldre dagar; känns härligt både under och efter passet.

Hur ser du på uppdraget som kommunfullmäktigeledamot rent allmänt? Kan du beskriva varför du vill bli KF-ledamot?
För mig är det dags att ge tillbaka; vi behöver engagera oss i samhället. Alla har åsikter om hur samhället ska se ut och skötas men få vågar agera. Nu behöver jag ta steget från åsikt till handling. Jag ser fram emot att lära mig nya och intressanta saker i viktiga frågor. Att  få dela med mig av det jag kan och bidra till utveckling i  Kalmar.

Vilka politiska frågor skulle du helst vilja jobba med som KF-ledamot? Vilka frågor anser du är viktigast för Kalmar?
Under min tid som chef på Intersport arbetade jag aktivt med ett samarbete tillsammans med Kalmars gymnasieskolor; projektet hette Hjernet. Under projektets gång upptäckte jag vikten av ett bra samarbete mellan skola och näringsliv. Ungdomar är framtiden och vi behöver ge dem verktygen för att klara framtiden. På grund av detta känner jag att jag skulle vilja fokusera på skola-näringslivs frågor.
Jag anser vidare att man bör använda den expertis som finns i alla människor. En av mina styrkor är näringslivskunnande och nätverksbyggande. Därav anser jag även att jag skulle kunna bidra positivt i näringslivsfrågor inom kommunens ramar. Mitt arbete inom Science Park och som ordförande i Kalmar Företagsgrupp har visat mig hur viktigt det är att vi står upp för våra företag och företagsledare. Kalmar har idag 99,4% småföretagare och de behöver kommunens hjälp annars kommer de att lämna Kalmar. Vi vill expandera och skapa nya jobbmöjligheter i Kalmar.

Har du några uppdrag för moderaterna idag? Vilka?
Våren 2017 fick jag en förfrågan om jag ville sitta med i styrelsen för Science Park. För mig var det en självklarhet och en utmaning. Jag fick ta med mig mina kunskaper in i en ny verksamhet. Väldigt intressant att sätta sig in i en ny bransch med allt vad det innebär; unga entreprenörer med massor av idéer som de vill förverkliga med hjälp av Science Park. Varje dag lär jag min nya och spännande saker vilket är helt fantastiskt.